DE LAPERMGeschiedenis

In 1982 gaf een kat op de kersenboerderij van Linda Koehl in The Dalles het leven aan een aantal kittens. Een van die kittens was kaal bij de geboorte. Toen dit kitten wat groter geworden was, kreeg het een gekrulde, zachte vacht. Ze was het enige kitten in het nest met deze soort vacht. Men noemde haar "Curly". Na verloop van tijd kreeg Curly kittens, die ook weer allemaal krullen bleken te hebben. Zowel Curly als haar nakomelingen liepen vrij rond op de boerderij en de voortplanting verliep de eerste jaren zonder enige bemoeienis van de eigenaren. Pas na tien jaar wist men Linda, de eigenaresse van de inmiddels ontstane kolonie gekrulde katten over te halen om een gericht fokprogramma op te stellen. Aanvankelijk wilde men het ras "Oregon Rex" noemen, maar die naam bestond al. Uiteindelijk werd het de "Dalles LaPerm", later gewoon "LaPerm". Mede door haar enthousiasme besloot Linda om toch eens naar een kattenshow te gaan met haar unieke katten. Op deze eerste show trokken de katten al snel de aandacht van het  publiek, maar ook van enkele aanwezige keurmeesters, die Linda aanmoedigden om gericht te gaan fokken met dit nieuwe, unieke ras. Hieruit is Linda's cattery Kloshe ontstaan, en van daaruit hebben de katten zich verspreid, eerst over Noord Amerika, en sinds enkele jaren ook in andere landen. Omdat Linda wel de datum bijhield waarop ieder nestje werd geboren, met de naam van de moeder (dit om o.a. de entingen in de gaten te kunnen houden), is het vaak toch nog mogelijk om de lijnen van de LaPerm helemaal terug te voeren op Curly, de allereerste LaPerm. Van de eerste generaties zijn de vaders echter veelal onbekend. Veel mensen denken dat de kleuren van de LaPerm met opzet zijn ingefokt doorbewust uitgevoerde kruisingen met Siamezen. De waarheid is echter, dat de buren van Linda Koehl een siamees uitziende kat zonder stamboom hadden, die op zijn beurt heel wat nakomelingen heeft verwekt op de diverse omliggende boerderijen. In die eerste jaren zijn er op deze manier dus chocolate en colourpoint genen de genenpoel ingeslopen. Rondom de boerderij liepen ook al jaren diverse langharige huiskatten, dus het duurde niet lang voordat de eerste langharige gekrulde katten opdoken.Tegen de tijd dat Linda dus met haar katten naar de show ging, waren er al zoveel kleuren in het ras dat het geen zin meer had om nog beperkingen op te leggen. Het feit ligt er gewoon, dat vooral het colourpoint gen (Siamees) vrij vaak "onzichtbaar" voorkomt in grotere populaties katten. Bij de LaPerm vonden veel fokkers dit patroon juist erg leuk en waren ze blij als het 'per ongeluk' tevoorschijn kwam. Juist met colourpoint katten wordt vaak verder gefokt, omdat dit patroon nu eenmaal veel mensen aanspreekt.

 LaPerm langhaar zwartschildpad met wit

Vacht

De krullende of golvende vacht is een van de belangrijkste raskenmerken van de LaPerm. De vacht kan variŽren van een gegolfde vacht tot geringde krullen, kort en lang. De vacht is vrij zacht van textuur, echter elke vacht is uniek.Sommige kittens worden kaal geboren, maar de meeste hebben kort, gegolfd haar bij de geboorte. Vaak worden ze geheel kaal op een leeftijd van twee weken en de eerste vier maanden kunnen er diverse stadia van kaalheid zijn. De vacht zal weer aangroeien, maar de katten kunnen deze vaker verliezen. Volwassen LaPerms hebben een dikke maar toch luchtig aandoende vacht. Het gen dat de krullen bij de LaPerm veroorzaakt vererft dominant. De LaPerms die tweemaal het gen voor de gekrulde vacht dragen zijn fokzuiver. De LaPerms die slechts eenmaal dit gen dragen kunnen ook gladharige nakomelingen krijgen. Aan het uiterlijk van de LaPerm is niet te zien of de kat fokzuiver is of niet. Bij verschillende verenigingen mag nog tot 2010 of 2015 uitgekruist worden met andere rassen, hierdoor zullen er voorlopig nog geregeld gladharige kittens geboren worden. De verschillende vachten bij de geboorte van de kittens worden aangeduid met een Engelse afkorting in de naam. Het meest populair/gewild is de gekrulde vacht; de afkorting hiervoor is BC (Born Curly). De kittens die kaal worden geboren krijgen de afkorting BB (Born Bald). Als de haren geen krullen hebben wordt de afkorting BS (Born Straight) gebruikt. De vacht van beide variŽteiten lang- en korthaar, kan in lengte en dikte variŽren, afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van de kat. Zowel de katers als de poezen van de langhaar variŽteit kunnen een volle kraag krijgen als ze volwassen zijn. Vaak hebben gecastreerde dieren een vollere, dikkere vacht dan niet-geholpen dieren. Sommige poezen vooral, kunnen onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld tijdens krolsheid en zwangerschap) veel haar verliezen en bijvoorbeeld een heel kale nek krijgen.

 LaPerm langhaar chocolate ticked tabby met wit

Type

Het hoofd van de LaPerm is enigszins driehoekig met breed geplaatste oren, volle snorhaarkussens en grote, expressieve ogen. Ze hebben een imposante set volledig gekrulde snorharen. De kat is gematigd Oosters van bouw, en meestal zijn de achterpoten iets langer dan de voorpoten. Langharige katten hebben pluimen in en achter de oren en een dikke, volle staart. Kortharige katten hebben een staart die nog het meest weg heeft van een flessenborstel - met ruwe, uitstaande haren.

De katers wegen tussen de 3 en 5 kilogram en de poezen tussen de 2,5 en 4 kilogram. De kittens zijn kleiner dan gemiddeld bij de geboorte en het duurt lang voordat ze hun volwassen formaat bereikt hebben.

LaPerm korthaar zwart wit

Verzorging

Het ras behoeft weinig onderhoud, de vacht van de LaPerm zal niet gemakkelijk klitten. De krullen houden het haar vast zoals van een poedel, zodat het ras ook weinig losse haren achterlaat tijdens de rui. Af en toe een bad en afdrogen met een handdoek is voldoende om de krul goed te houden.

LaPerm langhaar Seal point

Karakter

LaPerms zijn dol op menselijk gezelschap. Een LaPerm is het liefst in de buurt, op je schouders, op je schoot, om je nek gekruld, en als het echt niet anders kan, naast je op de bank. En daarbij spint hij dan vaak onophoudelijk. Iemand die liever een wat meer afstandelijke, onafhankelijke kat heeft, moet zeker niet aan een LaPerm beginnen. Ze zijn over het algemeen ook goede jagers. LaPerms kunnen soms echte kletskousen zijn, maar ze hebben over het algemeen een vrij zachte stem. Ze vinden het heel gezellig als er tegen ze gepraat wordt, en veel LaPerms houden ervan om gekust te worden, en kussen dan ook terug!

 Links een korthaar LaPerm, rechts een langhaar

De LaPerm in Nederland

De eerste LaPerms zijn naar Nederland gehaald door Cattery Crearwy. De eerste Nederlandse LaPerm was Hattkatts BC Cari Cath of Crearwy, die op 15 juli 2002 het leven schonk aan het allerleerste LaPerm nestje in Nederland. De vader, Woodlandacre BC Windfire of Crearwy volgde enig tijd later en verwekte nog enkele nestjes. Voor het vervolg was vooral de inzet van cattery Tari Cats van groot belang. Frank en Rina Stapel hebben na het vertrek van Cattery Crearwy naar Engeland het stokje overgenomen, en  hebben grote moeite gedaan om de genenpoel van het ras te verbreden. Allereerst door uitkruisingen te doen met gladharige poezen, maar ook door het importeren van diverse onverwante fokdieren uit Nieuw Zeeland,  Rusland en Canada.

foto van Cattery Kiamy's.LaPerm korthaar black tortie harlequin tabby

Op dit moment zijn er ongeveer honderd krulharige LaPerms in Nederland. Wij houden zelf een eigen 'stamboek' bij, dat voornamelijk gebruikt wordt door onszelf en andere fokkers om de mate van inteelt in de gaten te houden, en om alle gegevens bij elkaar te hebben - heel belangrijk gezien het feit dat de fokkers over diverse verenigingen verspreid zitten. u kunt de database op de volgende link bekijken. http://www.takodacats.nl/lapermdb/search.html
Momenteel zijn de meeste Nederlandse fokkers aangesloten bij Felikat, en het doel van deze kleine groep voor de komende jaren is om te proberen het ras binnen FIFe erkend te krijgen. Dit zou een grote stap vooruit zijn in alle landen waar LaPerms gefokt worden, maar vooral in Nederland, waar (anders dan in de ons omringende landen) de onafhankelijke verenigingen de LaPerm niet erkennen.
Ondertussen is het ons gelukt om de LaPerm 'voorlopig' erkend te krijgen in FIFe, wat dus inhoudt dat we met de katten mogen showen tot aan de titel IC en IP.

foto van Cattery Kiamy's.

Laperm langhaar red white mackerel (gestreept)

Ook in Zweden zijn enkele enthousiaste fokkers begonnen met het fokken binnen FIFe, via de Zweedse vereniging SVERAK. In de meeste landen in Europa fokt men echter via onafhankelijke verenigingen. Er zijn LaPerm fokkers in o.a. Duitsland, Frankrijk, BelgiŽ, Rusland, Finland, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Buiten Europa zijn er zeer actieve fokkers in AustraliŽ, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en diverse landen in Midden- en Zuid-Amerika. En uiteraard in de Verenigde Staten en Canada.
We proberen regelmatig katten te importeren. Ook gaan er regelmatig kittens van ons naar het buitenland - zo helpen we elkaar om het ras gezond te houden.

BB Sunshine
Kloshe BB Sunshine - de langhaar LaPerm die gebruikt is voor het schrijven van de rasstandaard

Bron: Wikipedia en LaPerm cattery Takoda